Plywood Box

1:1 pavilion

The pavilion is made up of a 2m x 2m x 2m box that withstands a user on each segment. Both segments are the converse of each other; one stepping upward to a higher platform with staggering narrower volumes as its user enters, whilst the other remains on level ground with increasingly widening space upon entrance. Both segments symbolise a dichotomy between each user and their changing experiences with each step into the pavilion; yet remain cohesive in the linearity and materiality of the space.

Plywood Box Entrance 1
Plywood Box Entrance 1

Self-designed, built and constructed, the pavilion involves pure groove and slot techniques, erasing the need for any bolts, nuts, or any form of adhesive to create a stable structure that withstands human weight. Each slot is carefully measured and cut in order to ensure accuracy and consistency in the staggering angles, as well as to ensure smooth joinery to reduce any potential tension or stress leading to individual plank failure. Two main techniques are employed in the joinery: former being that of inserting a positive into a negative groove, and the latter being a slot technique into two negative groove. Concrete fillers are placed below the pavilion to ensure level heights, negating the terrain differences of the site to perpetuate the illusion of level differences. The result is a converse, self-reflecting space of a judge vs. judged; above vs. below; spacious vs. narrow.

2016

Year 1, Semester 2

Location

School of Design and Environment, NUS

1.297802, 103.770829

Typology

1:1 Pavilion

Supervisor

Tomohisa Miyauchi

In collaboration with

Jo Ann Low, Renee Tay, John Chua, Tu Tung Yun, Tan Gee Ping, Melvin Lim, Ing Yin Khay, Jevin Li, Clifford Goh

Plywood Box Elevation Drawing

© Copyrighted 2020

Selected Works by Tan Xin Yuan 

National University of Singapore

M(Arch) AY 15-20